Mandraki Havnen Rhodos
Mandraki Havnen Rhodos er den vigtigste indsejlingshavn til øen og porten til mange af dens seværdigheder.
Havnen, som ligger tæt på den gamle bydel ca. 5 minutters gåtur, som er værd at udforske i sig selv. Du kan nyde havudsigten fra en af restauranterne og gå på opdagelse blandt middelalderbygningerne.
Mandraki Havnen Rhodos består egentlig af flere individuelle havne. Færgerne fra Grækenlands fastland, Tyrkiet og nogle af de andre Dodekanesiske Øer lægger til i lystbådehavnen. For de fleste besøgende er havnen det første, de ser af øen Rhodos og den historiske gamle bydel.
Gå en tur på gaden Akti Sachtouri, som har Det Ægæiske Hav på den ene side, og de middelalderlige bymure på den anden side. På vejen kommer du også forbi Evangelismos-kirken, der stammer fra starten af det 20. århundrede. Bygningen et endnu mere imponerende syn om aftenen, når den er oplyst.
Se de mange luksusyachter og gamle fiskerbåde, der ligger fortøjet i havnen. Nogle af bådene er også flydende butikker, der sælger kunsthåndværk, frisk fisk, og frugt.
Mandraki Havnen Rhodos
For enden af gaden ligger der en tunnel, som fører videre til Mandraki Havn. Her kan du gå en tur langs molen, hvor du kan se tre nedlagte vindmøller fra middelalderen, de blev brugt til at male korn, som handelsskibene bragte til Rhodos. Fortsæt langs molen til det gamle fyrtårn og dets forsvarsværker af sten. Bemærk de høje søjler, hvorpå hjortestatuerne står. De kaldes Elafos og Elafina, og er øens vartegn. Dette menes at være stedet, hvor Kolossen på Rhodos engang stod. Kolossen, der var et af oldtidens syv underværker, var en 34 meter høj statue af den græske solgud Helios. Et jordskælv omkring år 226 f.Kr. ødelagde meget af den gigantiske figur, og ruinerne blev senere solgt.
På den modsatte side af havnen finder du restauranterne og tavernaerne. Sæt dig udenfor, hvor du kan nyde det fantastiske græske køkken, mens du nyder udsigten over havnen. Herfra er der kun en kort gåtur til Rhodos nordligste spids og Elli Beach. Du kan også udforske labyrinten af gyder i Rhodos gamle bydel.
Rhodos Havn ligger på øen Rhodos’ nordøstlige kyst.
Du kan nemt komme til Havneporten fra alle dele af Rhodos By. Andre større seværdigheder. Afrodite-templet og Stormesterpaladset på Rhodos, ligger kun en kort gåtur derfra.
Kolossen Mandraki Havnen Rhodos, var en bronzestatue af solguden Helios, over 34 m høj.
Arbejdet blev udført af skulptøren Chares. Der skulle have brugt 12 år. på værket, før det stod klart i 282 f.v.t.
Beliggenhed
Kolossens står ved indsejlingen til Mandraki Havnen Rhodos, Grækenland.
Kolossens konstruktion varierer i flere antikke kilder. Men den beskrives gennemgående som en statue bygget op rundt om en række stensøjler på en 15 meter høj marmorsokkel. Bronzeplader blev sat fast på søjlerne, og udgjorde overfladen der forestillede Helios.
Selve statuen var omkring 34 meter høj. Men hvor den var placeret i havnen, er der ingen enighed om. Materialet til statuen kom fra en stor del af det udstyr Demetrios’ hær havde efterladt efter tilbagetrækningen.
Opført af skulptøren Chares fra Lindos rejste statuen i 282 f.v.t.
Historie
I år 305 f.v.t. belejrede makedonieren Rhodos, men de kunne ikke knække øen. Da freden blev opnået året efter, havde makedonierne så travlt med at komme hjem. At de efterlod sig et væld af militært udstyr. Rhodos’ befolkning solgte våbene og brugte pengene til at rejse en enorm statue af solguden, Helios.
Teknologi
Rhodos indbyggere hyrede skulpøren Chares fra Lindos til projektet, og han og hans håndværkere arbejdede på statuen i 12 år.
Fundamentet bestod af hvidt marmor. Ovenpå rejste arbejderne først statuens fødder og ankler. Så rejste strukturen sig langsomt efterhånden, som bronzeformen blev forstærket med en jern, og stenramme. Denne bygningsmetode var både ny og praktisk til store statuer.
For at gøre konstruktionen færdig, rejste håndværkerne en jordrampe, så de kunne nå de højere dele. Til sidst blev jordrampen fjernet, og den 34 m høje kolos stod klar.
Status
Statuen blev ødelagt under et jordskælv, som ramte Rhodos i år 226 f.v.t. Byen Mandraki blev voldsomt beskadiget, og statuen knækkede ved sit svageste punkt, knæene.
Statuen stod kun i 55 år.
Ifølge den byzantinske historiker Cedrenus, invaderede araberne Rhodos i år 654. De skilte resterne af statuen ad, og solgte dem til en købmand fra Syrien. Legenderne vil vide, at han transporterede fragmenterne til Syrien, på 900 kameler.
Muslimske historikere nævner ikke denne beretning med et ord.
Geologi
Grækenland er det land i Europa, der oftest rammes af jordskælv. Grækenland befinder sig i jordskælvzonen, hvor den afrikanske, tektoniske plade skubber sig ind under den euroasiatiske. Hovedparten af de jordskælv, der rammer Grækenland, sker langs den såkaldte Græske Bue, som strækker sig fra den nordlige del af Balkanhalvøen, over De Joniske Øer, Vestpeloponnes, Kreta, Dodekaneserne til det sydvestlige Tyrkiet.